vinterkyla

4 tips för bättre värmehållning i huset under vintertid

När temperaturerna sjunker och vinterns kyla sätter in så blir det högsta prioritet att hålla ditt hus varmt. Detta bör du förstås tänka på en bra bit innan den första snön kommer. Det går att sia rätt så säkert om vilken typ av vinter vi kan förvänta oss. Som svenskt vet du förstås ändå hur det kommer att bli. Det kommer att bli kallt!

Du ser till att du har din snöhyvel redo och att bilen har vinterdäcken på. Du ordnar med veden så att den är torr då det blir dags att tända i eldstaden igen. Eller så köper du bioetanol till din kamin. Varmt ska det vara. Så varmt att du kan gå med t-shirt inomhus!

Ett varmt hem ger inte bara komfort, det skyddar också husets strukturella integritet och förhindrar potentiella hälsoproblem som kan uppstå vid långvarig exponering för kyla. På så vis kan vi se förberedelserna för att hålla hemmet varmt under vintern som en viktig form av renovering.

Här är fyra viktiga tips för att hålla ditt hem ombonat och mysigt under vintersäsongen…

4 tips för ett varmt och gosigt hus på vintern:

  1. Isolera ditt hem

Rätt isolering är avgörande för att upprätthålla ett varmt hem under vintermånaderna. Värme flödar naturligt från ett varmare utrymme till ett kallare. Så på vintern tenderar värmen inuti ditt hem att läcka ut till utsidan.

Isolering saktar ner denna värmeöverföring vilket hjälper ditt hem att behålla sin värme. Tänk på saker som din garageinredning. Om den inte skyddas av isolering kan saker i ditt garage förstöras då vinterns fukt och kyla kryper in.

Det finns flera nyckelområden där korrekt isolering avsevärt kan minska värmeförlusten. Dessa inkluderar

  • Vinden
  • Väggarna
  • Källaren
  • Förråd
  • Garage

Om ditt hem inte är tillräckligt isolerat så bör du överväga att anlita en professionell entreprenör för att installera isolering. Dessutom kan du använda väderskydd eller tätning för att täta luckor runt fönster och dörrar vilket avsevärt kan förhindra drag och hålla den kalla luften ute.

Här är tips för att minska din elförbrukning:

  1. Optimera ditt värmesystem

Att hålla ditt värmesystem i toppform är avgörande för att säkerställa ett varmt hus på vintern. Det finns fördelar med elpannor men hur du kommer att värma upp beror förstås på vad som redan finns på plats och om du har råd att investera i något som skulle kunna vara bättre.

Innan den kalla årstiden börjar så kan du låta en fackman serva ditt värmesystem för att se till att det fungerar effektivt. Byt ut filter regelbundet för att säkerställa optimalt luftflöde och effektivitet och om du har ett värmepumpssystem ska du hålla utomhusenheten fri från löv och skräp.

Programmerbara termostater kan också göra en betydande skillnad för att upprätthålla en behaglig hemtemperatur och hantera energikostnader. De låter dig ställa in ett schema för ditt värmesystem att följa så att du kan sänka temperaturen när du inte är hemma eller under natten och öka den precis innan du kommer hem eller vaknar.

  1. Utnyttja solens kraft

Även på vintern kan solen vara en kraftfull källa för att värma ditt hem. Under dagen kan du dra upp gardiner och persienner på fönster i söderläge för att låta solljus naturligt värma ditt hus. Stäng dem på kvällarna för att ge ett extra lager av isolering och förhindra att värmen strömmar ut igen.

sol fönster
Låt solen värma upp genom fönstret!
  1. Använd värmealstrande aktiviteter till din fördel

Vardagsaktiviteter kan bidra till ett varmare hem. Matlagning eller bakning resulterar inte bara i en varm måltid utan ökar också temperaturen i ditt kök och närliggande områden. På samma sätt kan ånga flyttas till andra delar av ditt hus genom att ta en varm dusch med badrumsdörren öppen vilket höjer den totala temperaturen något.

Det är värt att notera att även om dessa aktiviteter kan bidra något till ett varmare hem så bör de inte ersätta ett pålitligt värmesystem eller ordentlig isolering. Detta särskilt i hårda vinterklimat. Vi bör också tänka på att det går att få upp värmen genom att vara aktiv.

Om du har halksskydd i trappa så vågar du hoppa uppför den två steg i taget även då det börjar bildas is utomhus. Om du rör på dig regelbundet så kan det rentav kännas skönt att det inte är för varmt inomhus.

spring upp för trappor
Jogga uppför trappen när du kommer hem!

Det behöver inte bli besvärligt

Att förbereda ditt hus för vintersäsongen behöver inte vara en skrämmande uppgift. Genom att isolera ditt hem ordentligt, se till att ditt värmesystem är effektivt, utnyttja naturligt solljus och göra det bästa av värmegenererande aktiviteter så kan du skapa en varm och mysig atmosfär för att få sköna och friska vintermånader.

Dessutom behöver vi ju inte vara så rädda för kylan. Tänk på saker som att det bara är bra att sova med nästippen kall. Har du ett bra täcke så kan ett kyligt sovrum vara det bästa som har hänt dig.

Vi svenskar kan också fundera lite på varför vi måste gå barfota och med kortärmade tröjor inomhus på vintern. Det är inte alls normen i andra länder där man inte har samma fina isolering som standard i husen.

Om du tar en extra tröja på dig och klär dig i innetofflor så kanske det räcker gott och väl med det värmesystem du har just nu. Dessutom kan detta vara något som leder till att du sparar pengar då du inte lika ofta upplever att du måste dra upp värmen igen.

mer kläder inomhus
Det finns ju inga dåliga väder, inte heller inomhus…