nya fönster

Förbättra din hemmiljö med smarta val av fönster

Om du letar efter ett sätt att förbättra din hemmiljö är rätt val av fönster något att beakta. Rätt typ av fönster bidrar inte bara till husets stil och känsla. Med bra fönster kan du spara energi och pengar. Beroende på vilket material du väljer kan du förhindra skador, motverka buller och se till att du slipper kalla och dragiga rum.

Du kan läsa mer på https://www.bonusfonster.se/vridfonster/ om hur du kan uppgradera ditt hem med vridfönster som är extra säkra vid fönsterputsen. Här ska vi gå in mer allmänt på hur hemmiljön förskönas, säkras och förbättras genom att byta ut fönstren.

Montera säkra fönster med tanke på fönstertvätt

Du har halkskydd i trappa men när du ska tvätta fönstren så står du och vinglar på en stege med hala stegpinnar. Det här är ju helgalet. Ett vridfönster är en investering i din säkerhet. Om fönstret ska installeras på en övervåning är detta det bästa valet.

Med ett vridfönster behöver du inte hämta en stege varje gång du ska tvätta fönstret. Eftersom denna typ av fönster går att vrida 170 grader, kan du enkelt underhålla fönstret från insidan och undvika potentiella olyckor. Detta gör vridfönster till ett mycket säkrare alternativ än vanliga fönster.

Det är också en smidig lösning under vintern då du inte behöver stå utomhus för att tvätta dina fönster som blivit smutsiga av snö och hårda vindar. Men när vi pratar om att byta fönstren är det klokt att göra det under en varmare tid på året. I varje fall om du vill dina hantverkare och renoverare väl!

fönsterrenovering
Stora vackra fönster måste hållas rena men på ett säkert sätt!

Fördelarna med olika typer av fönstermaterial

Fönster är ett viktigt element i alla hem och det finns många olika typer av material att välja mellan. För att du ska kunna komma fram till vad du ska byta till så är det inte så dumt att ha lite koll på fördelar med olika fönstermaterial.

Exempel på några materialfördelar är:

  • Trä – Träfönster är ett populärt val som ger en klassisk stil till ditt hem. De är lätta att installera, håller borta fukt och erbjuder god isolering. Om du har fönster från innan 1960-talet av trä kanske du inte ens behöver byta. Dessa kan snarare renoveras för att bli snygga igen. Träfönstren kan dock vara dyrare än andra alternativ och kräver regelbundet underhåll för att se bra ut och fungera som tänkt.
  • PVC – PVC-fönster är billigare men de har inte samma estetiska utseende som träfönster. De erbjuder dock god isolering och låga underhållskostnader. Dessutom kan man välja en design som får det att kännas mer som trä.
  • Aluminium – Aluminiumfönster är starka, tåliga och lätta att underhålla. De har även mycket bra egenskaper vad gäller isolering. Men stilen passar inte allas hem och det är viktigt att komma ihåg.

Det kan vara riktigt mysigt att renovera träfönster. Här ser du när Rune gör detta:

Fönstrets olika funktioner får betydelse

Förutom material är det också viktigt att tänka på själva glaset i fönstret för det påverkar fönsterfunktionen. I Sverige måste vi ha glas som fungerar isolerande och samtidigt ska det ju vara lätt att underhålla och hålla rent.

Några punkter att beakta är:

  • Ett vanligt fönster består ofta av två glas, där två glasplattor hålls samman med luft eller gas mellan glasskivorna. Dessa fönster isolerar väl och kan minska energiförbrukningen under kalla såväl som varma årstider.
  • Treglasfönster har ofta ett bättre U-värde än vanliga fönster. Ett lågt U-värde innebär att fönstret har bättre isolering. Dessa fönster minskar därför risken värmeutsläpp på vintern och det minskar elkostnaden.
  • Säkerhetsfönster är gjorda av tjockare glas för att motstå skador från inbrottstjuvar. Detta innebär att de inte är så lätta att krossa. Det här är ett bra fönster att välja om du bor i gatunivå eller för institutioner och skolor där det finns risk för vandalisering.
  • Ljuddämpande fönster är tillverkade av glas i olika tjocklekar. Detta kommer att vara en hjälp mot buller som kommer från utsidan. Ljuddämpande fönster kan vara en bra lösning om du bor nära tåget eller motorvägen.

Smarta val av fönster kan förbättra din hemmiljö och dessutom uppgradera ditt hem med skönhet och bättre isolering för ett perfekt inomhusklimat. Med moderna fönster kan du reglera temperaturen och få ett bättre skydd mot solinstrålning. Vridfönstret kan dessutom skydda dig mot dig själv så att du slipper stå på vinglig stege för att göra rent!