garageinredning

Renovera garaget – 10 tips för ny garageinredning

Är ditt garage en plats som påminner om den lokala skroten eller ett extra rum som du gärna använder? Med ny garageinredning kan du se till att garaget blir mer än en förvaringsplats. Utrymmet kanske inte lämpar sig som sovrum men med verkstadsinredning för garage och andra smarta garagemöbler så kan du absolut använda det för mer än däck och cyklar.

Vi ska ta en titt på 10 smarta tips för garageinredning och saker som du kan göra för att optimera ditt garage. Det kan vara en enkel form av renovering som inte alls blir dyr. Det första tipset är förstås att tänka igenom vad du vill ha ytan till. Det kommer ju att styra hur du sedan tänker när du skaffar garage inredning.

10 kloka tips för garageinredning som gör skillnad!

 1. Kom fram till vad du ska använda garaget till

Det allra första är att komma fram till hur ditt garage ska användas. Det kan ju fungera för flera olika saker. Om ytan är stor kanske du kan ha förvaring längsmed en vägg och så en fin arbetsbänk för verkstad längsmed den andra.

Exempel på användningsområden är:

 • Arbetsplats för din hobby
 • Förvaring
 • Möteslokal
 • Parkering för fordon
 • Verkstad
 • Extra sovplats

Den sista punkten kommer att bero på garagets miljö och klimat som vi också ska ta upp.

måla garagegolv
Det kan vara bra att måla golvet i garaget
 1. Skaffa garageinredning för förvaring

För de allra flesta är garaget en plats för förvaring. Trots detta är det inte ovanligt att det inte finns tillräckligt med hyllor, plåtskåp för garage och annan viktig förvaringsinredning. Om du vet att du ska använda platsen för däck, verktyg, målarfärg och mer så är det verkligen klokt att köpa in skåp, hyllor och lådor som matchar dessa saker.

Med god förvaring håller du ordning och reda på dina prylar och dessutom så skyddas de från att förstöras och försvinna.

 1. Få upp saker från golvet

Ett viktigt tips för dig som vill se på bra inredning för garage är att tänka på hur du kan få upp saker från golvet. Om du till exempel har flera cyklar i garaget så är det verkligen smart att se på kroksystem för cyklar. Dessa används för att hänga upp cyklar på väggar eller till och med i tak.

cykel i garage
En elcykel du behöver dagligen får ta sin plats!

Bildäck är också en pryl du lätt får upp från golvet med hyllor för garage och hängsystem. Med mer yta på golvet så kommer garaget att kännas rymligare. Dessutom blir det lättare att hålla rent och du ser snabbt var du har de olika sakerna som du behöver komma åt med jämna mellanrum eller någon gång ibland.

 1. Skapa en skräddarsydd arbetsstation

Du kanske vill använda garaget för jobb eller hobby. Om du sysslar med silversmide, metallbearbetning, snickeri, lackering av köksluckor eller annat som kan stöka till det rejält så är garaget rätt adress för detta.

Du behöver en arbetsbänk för verkstad som tål det slitage som snickeri och starka medel kräver. Du behöver säkert också en bra stol att sitta på när du jobbar. Tänk på att ett bord du ska ha i garaget för din arbetsstation måste klara av den tyngd det kan utsättas för. Om du jobbar med mindre industrimaskiner så kan de ju inte ställas på ett enkelt IKEA-bord!

Tänk också på hur du ska skydda utrustning som kan vara värd en slant. Det finns moderna nätbaserade garageportsystem som kan verka hur bra som helst. Men det finns också hål i dessa system som kan innebära att folk ändå kommer in i garaget och då blir det trist om du har utrustning för flera tusen kronor där.

garagedörrar

 1. Med tanke på luftkvalitet

Oavsett om du vill ha en plats för din hobby eller tänker att garaget skulle kunna fungera som ett extra sovrum för ett barn eller gäster så måste du se på luftkvalitet. Det är sällan så att garage är isolerade som våra hem. De liknar mer sommarstugor.

Fast det betyder inte att du måste acceptera kall luft och fukt. Det går att ställa in en portabel luftkonditionering som reglerar luftkvaliteten i garaget. Detta kan ge en miljö som gör att det faktiskt går att vistas i garaget som ett vanligt rum även då det är kallt och rått ute.

Den här typen av luftreglerare är också bra för den utrustning som du förvarar i ditt garage. Om det inte blir för fuktigt och kallt så skyddar det saker som däck och utrustning av metaller som lätt kan rosta.

 1. Aktuella verktyg ska vara enkla att komma åt

När du köper in en massa fina verktyg från butiker som Byggfabriken i Malmö så är det klart att du vill att dessa ska vara enkla att komma åt och använda. I början kanske du är duktig med att lägga tillbaka hammare, skruvmejslar och annat i de skrin de kommer i då du köper in nytt.

Men med tiden så blir det röra. Om du har smart garageinredning även för mindre verktyg så blir det mycket enklare att komma åt och hitta det som du behöver. Du kan också tänka på att placera plåtskåp, hyllor och lådor som är för mindre verktyg på ett sätt som gör det lättare att hitta och komma åt.

verktyg garage

De verktyg som du använder ofta bör placeras i nivå som gör att du inte behöver klättra eller huka dig för att få fram prylarna. Det som kanske kommer fram någon gång per år kan ju förvaras längre upp eller långt in men med tydlig märkning så att du kommer ihåg var sakerna finns.

 1. Rensa i röran och kasta det du inte använder

Ett viktigt tips för dig som vill inreda garaget med smart förvaringsinredning och andra möbler är att först rensa i röran. Om du kastar ut det som inte längre fungerar och som du inte behöver så kanske du blir förvånad. Det kan vara så att det kommer att räcka med en enda hylla till garaget.

Då får mer plats på golvet och det blir luftigare tack vare att du gjorde dig av med allt det som du faktiskt inte använder. Om det är saker som är svåra att skiljas från för att de faktiskt fungerar kan du ju börja med att ge bort eller låna ut prylarna för att se om du verkligen saknar dem då de inte finns på plats i ditt garageutrymme.

sälja garageprylar
Du kanske kan sälja saker du inte behöver med en garage sale
 1. Hitta garage inredning till bra pris

När du väl är redo att köpa garageinredning ska du göra det online. Där finner du bra priser på allt från arbetsbänk för verkstad till förvaringshyllor. Dessutom är det lätt att jämföra priser för att få bästa möjliga erbjudande för dina behov.

Du beställer enkelt garage inredning online och då får du den hemskickad. Perfekt för dig som kanske inte har en bil som är så väl lämpad för att köra hyllor och tunga verkstadsbord till ditt arbetsutrymme.

 1. Skaffa hyllor med god kvalitet

Tänk på att god kvalitet är en investering i ett garage som du kommer att använda flitigt för förvaring och hobby. Rangliga hyllor är inte att rekommendera. De kanske är billiga men du kan få ångra detta dyrt när det brakar för att du lastar för tungt.

Satsa på garageinredning som inte rostar och som står stadigt. Den bör vara enkel att hålla ren och ska ha rätt storlek för ditt garage för att passa in.

 1. Montera säkert!

Tänk också på att montera på rätt sätt när du själv ska sätta ihop inredning till garaget. Om du inte är bra på att montera så bör du ta hjälp av någon som är det. Om skruvar inte sitter som de ska kan det leda till svaga länkar som gör att inredningen inte klarar sitt jobb.

Skruvar som sticker ut kan också leda till skador på människor och de prylar du har i garaget. Se alltså till att du monterar din inredning i garaget på rätt sätt med tålamod och kraftfulla handtag!

Hyllor kan bli livsfarliga om de monteras på fel sätt: