ta bort dålig lukt

Ta bort dålig lukt i badrummet – 5 snabba tips

I badrummet vill du koppla av, ta hand om dig själv och känna att du blir ren och fräsch igen. Om ditt badrum luktar lite som en strumpa som legat blöt i din träningsväska under en veckas tid så försvinner den där känslan av njutning och välbehag. Det gäller att ta bort dålig lukt i badrummet innan den leder till mental och fysisk sjukdom!

Även om många lukter kan åtgärdas med regelbunden rengöring eller luftrenare så finns det omständigheter där genomträngande, envisa lukter kan indikera djupare problem vilket kräver en badrumsrenovering som får bukt med det underliggande problemet.

Renovering av badrummet är en sista utväg

När ihållande lukt motstår alla botemedel du använder för att ta bort dålig lukt så kan det vara så att problemet har med strukturella problem eller långvariga mögel- och mögelangrepp att göra. I sådant fall kan en renovering av badrummet kan vara den enda långsiktiga lösningen.

Läckor i väggar, golv eller runt VVS-armaturer kan främja mögeltillväxt vilket inte bara ger en unken lukt utan också utgör hälsorisker. Att ersätta ruttnat material, åtgärda läckor och åtgärda ventilationsproblem under en renovering kan effektivt eliminera grundorsakerna till dålig lukt.

Detta är något du bör tänka på när du vill få bort dålig lukt. Men om det inte är ett komplicerat problem så kan följande 5 snabba tips vara något att satsa på.

5 snabba tips för att få bort dålig lukt

  1. Förbättra ventilationen

Säkerställ ordentlig ventilation genom att öppna fönster och dörrar efter duschar eller bad för att släppa ut ånga och fukt vilket kan orsaka unken lukt. Med ventilation ska du få in utomhusluft och föra ut dålig luft. Använd en frånluftsfläkt om tillgänglig. Se på möjliga luftrenare om det inte finns något fönster eller en fläkt.

  1. Använd bakpulver

Placera en öppen låda med bakpulver eller en skål fylld med bakpulver i ditt badrum. Detta fungerar som en naturlig deodorizer genom att absorbera obehagliga lukter. Mycket bättre än att försöka täcka för dålig lukt med parfym.

  1. Rengör avloppen regelbundet

Rengör avloppen med en blandning av bakpulver, vinäger och varmt vatten. Detta tar bort alla blockeringar och uppbyggda rester som kan orsaka dålig lukt.

växter i badrum
Håll rent och använd eventuellt växter för bättre luft i badrummet
  1. Använd luft-fräschare eller eteriska oljor

En snabb lösning är att använda luft-fräschare, doftljus eller aroma diffusers för eteriska oljor för att maskera lukter och skapa en behaglig doft i ditt badrum. Det är dock viktigt att förstå att detta inte är en långsiktig lösning.

  1. Regelbunden rengöring

Rengör ditt badrum regelbundet och var uppmärksam på saker som stopp i toaletten, smuts i handfatet, mögelväxt duschen och på golvet för att förhindra uppbyggnad av bakterier, mögel och mögel som kan orsaka dålig lukt. Använd ett desinficerande rengöringsmedel för bästa resultat.

Enkla lösningar för vanliga lukter i badrum

Innan du bokar in en renovering eller kör på de snabba tipsen så kan du utforska följande lösningar för att bekämpa vanliga badrumslukter. Dessa kan fungera bra för att ta bort dålig lukt från badrummet.

Här är några möjliga insatser för att ta bort lukt:

Regelbunden rengöring är A och O mot dålig lukt

Detta tål att upprepas. Frekvent och noggrann rengöring av badrumsytor, armaturer och golv kan förhindra mögeltillväxt och ansamling av luktframkallande rester. Kanske ska du anlita en städfirma för att få hjälpen minst två gånger per månad.

Luktabsorbenter

Det finns många olika typer av luktabsorbenter som kan ta bort lukt. Placera naturliga luktabsorbenter som bakpulver, aktivt kol eller kaffesump i badrummet för att neutralisera dålig lukt.

Du kan också köpa produkter som är till för just detta. Kolla på järnhandeln eller där de säljer produkter för badrum.

Borttagning av mögel

Inspektera regelbundet dolda och synliga områden för mögel. Rengör med en blandning av vatten och blekmedel eller specialiserade rengöringsmedel för att ta bort eventuella utväxter omedelbart.

mögel i träbadrum
I badrum med inredning av trä ökar risken för mögelväxt

Ta itu med toalettproblem

Hur får man bort dålig lukt som kommer från toaletten? Se till att toaletten är ren, tätningen är intakt och att spolningen fungerar korrekt för att undvika obehaglig lukt. Detta kan många gånger vara allt som krävs för att ta bort unken lukt som kommer från toan.

Regelbunden inspektion för läckor

Att snabbt åtgärda eventuella läckor kan förhindra vattenansamling och efterföljande lukt-orsakande mögeltillväxt i väggar och golv.

vatten i badrum

Välj rätt lösningar för ditt badrum

Bestäm källan och typen av lukt innan du väljer lämplig lösning. Enkla lukter från bristande rengöring eller fukt kan ofta lösas med förbättrad hygien och ventilation. Men om lukten kvarstår trots dina ansträngningar kan det tyda på allvarligare problem som mögel i väggarna eller ett defekt avloppssystem vilket kräver professionellt ingripande eller en renovering.

Några vanliga orsaker till dålig lukt och lösningar:

Vanliga orsaker Källor Rekommenderade lösningar
Mögel Dålig ventilation som skapar fuktiga förhållanden Förbättra ventilationen
Läckande rör eller armaturer som leder till vattenansamling Reparera läckor omgående
Ej åtgärdade vattenläckor Rengör och torka spill omedelbart
Igensatta avlopp Hår, tvålrester och annat skräp som blockerar avloppet Rengör avlopp regelbundet
Ansamling av fett och matpartiklar i avloppet Använd avloppsrengörare eller en blandning av bikarbonat och ättika
Avloppslukt Torr vattenlås tillåter avloppslukt att komma in i badrummet Använd regelbundet armaturer för att hålla vattenlås fyllda med vatten
Trasiga eller läckande avloppsrör eller -ventiler Reparera alla defekter i VVS-systemet
Smutsiga Armaturer Ansamling av bakterier och avfall i och runt toaletter Rengör och desinficera toaletter och armaturer regelbundet
Ansamling av smuts på ytor och armaturer Upprätthåll renheten av ytor och armaturer
Stillastående vatten När vatten står stilla för länge kan det leda till lukt Se till att vatten aldrig står stilla för länge i badrummet!
Översvämmade eller läckande behållare Åtgärda källan till läckor eller översvämningar
Sopkorgsodör Oregelbunden tömning och rengöring av badrummets sopkorgar Töm och rengör sopbehållare regelbundet
Bortskaffande av illaluktande avfall i badrummets korgar Använd korgar med lock och använd soppåsar

 

Här är mer information från den cyklande rörmokaren:

Att underhålla ett fräscht doftande badrum är avgörande för att du ska trivas i ditt hem. Medan regelbunden rengöring, ordentlig ventilation och användning av luktborttagningsmedel kan lösa de flesta luktproblem så kan ihållande, ohanterliga lukter kräva mer drastiska åtgärder som renovering för att lösa underliggande strukturella problem eller VVS-problem.

Oavsett om det är en mindre justering eller en större översyn så bidrar detta väsentligt till en hälsosammare och trevligare hemmiljö att skapa ett luktfritt badrum.