snöraka tak

Välj bästa snöraka för tak och använd den rätt!

Snöhyvel, snöraka, snöspade… Vi kan kalla en snöraka tak blir snöfria av med många namn. Kärt barn har många namn heter det ju och det här är utan tvivel ett redskap du behöver för att ta hand om ditt tak och få det att hålla längre.

När vintersäsongen närmar sig måste många husägare förbereda sig på snön som utan tvekan kommer. Snörakor är utmärkta verktyg för att röja snö från din uppfart och gångvägar såväl som från tak där det annars är svårt att komma åt.

Med rätt snöraka tak blir snöfria av kan du snabbt och säkert röja snö från platta eller låglutande tak. I den här artikeln tar vi en titt på vad du ska tänka på när du väljer en snöhyvel för tak. Vi har dels sett på snöraka tak test och på omdömen för att även kunna ge några exempel på bra produkter.

snö tak

Vad du ska leta efter när du väljer en snöraka för tak?

När du väljer en snöspade för tak finns det några viktiga funktioner att tänka på. Först och främst är det viktigt att välja en spade som är rätt storlek för ditt tak. Fundera på om du är ute efter snöraka för tak bolist eller om det gäller en annan yta och form på tak.

Helst bör spaden vara tillräckligt bred för att täcka hela området av taket där du ska skotta. Men den ska inte vara så bred att den är otymplig och svår att manövrera. Särskilt inte då du kanske står nedanför taket när du skottar.

Leta efter en spade med ett ergonomiskt handtag som gör den bekväm att hålla i och lätt att använda. Ett teleskophandtag är inte så dumt för då kan det bli mycket lättare att komma åt även på ett högre tak som är täckt med drivor av snö. Dessutom vill du välja en snöraka som är gjord av ett material som inte repar eller skadar ditt tak.

snöraka tak bolist
Välj rätt typ av snöraka för tak med bolist och andra former som göms av snön!

Använd en snöraka för bolist och tak på ett säkert sätt

Det kan bli farligt att skotta tak som är full av snö så det är viktigt att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Innan du börjar jobba med din snöhyvel ska du se till att du bär rätt säkerhetsutrustning.

Du bör ha handskar för gott grepp i handtag och stövlar med bra grepp på mark eller stege samt en hjälm. Dessutom bör du vara säker på att stegen du använder för att komma åt taket är säker och stabil. Om du klättrar upp på själva taket kanske du vill använda en säkerhetssele om du skulle mista ditt fotfäste!

stege på tak
En hand på stegen och en på snörakan…

Rör dig på ett säkert sätt

När du börjar skotta taket är det viktigt att du rör dig långsamt och stadigt. Det här är inte som att lacka köksluckor! Ta dig tid och undvik att försöka rensa hela taket på en gång. Arbeta i stället i sektioner och var noga med att vara uppmärksam på takets skick när du skottar.

Om du märker några tecken på slitage eller skada så bör du omedelbart sluta att skotta och kontakta en fackman för att bedöma situationen. Du vill inte förvärra den med ditt arbete och det är viktigt att så snart som möjligt ta reda på om du behöver en omgående takrenovering.

Jobba med rätt teknik

När du skottar snö från ett tak är det viktigt att använda rätt teknik. Börja med att trycka bort spaden från din kropp i en rak linje. Använd sedan en skopande rörelse för att samla ihop snön och lyfta den från taket.

Var uppmärksam om vinkeln på spaden när du lyfter den och se till att hålla den platt mot taket för att undvika repor på ytan. Här är det verkligen en fördel att ha en snöraka för tak som har rätt form och design.

Här kan du se hur taket kan snöröjas med snöhyvel:

 

Fiskars snöraka

Bred skopa och förstärkt metallblad.

499 Kronor

Besök butik!

Snöhyvel SN3

Snöhyvel med teleskopskaft som når 6 meter!

1795 Kronor

Besök butik!

Masi Swing

Kraftfull och enkel snöraka att använda.

299 Kronor

Besök butik!