konstgräs

Konstgräs – 10 saker du måste veta inför köp!

Ska du lägga konstgräs på balkongen eller kanske använda det istället för äkta gräsmatta på din uteplats? Många drömmer om den perfekta gräsmattan och inser till sist att den är gjord av plast. Men innan du kör iväg till närmsta bygghandel och köper en rulle så finns det några viktiga saker att tänka på.

Låt oss ta en titt på 10 saker du inte får missa innan du köper konstgräset. Håll dessa i åtanke då du väljer variant och beslutar dig för vem som ska lägga gräset!

 1. Konstgräs har minimalt underhåll men ska hållas rent

Du behöver inte rensa ogräs, tvinga ungar att lämna tv-spel för att klippa gräset eller fundera på vad som kan tänkas döda sniglar men inte gräs och större husdjur. Med konstgräs kommer det alltid vara perfekt grönt därute. Fast det gäller förstås att du håller rent för att färgen ska förbli klargrön.

Om du får regelbunden städhjälp så kanske du tar det för givet att det även ska blåsas löv och rengöras gräs på balkong eller uteplats som en del av tjänsten. Men om du kikar in på en tjänst för hemstädning i Malmö eller annan svensk stad så kommer du att märka att de har fokus på själva hemmet. Kanske finns det fastighetsskötsel som en extra tjänst som du kan köpa till då du vill ha hjälp i trädgården. Konstgräs må vara av plast men det räknas ändå som trädgård.

Även om ditt konstgräs på balkong i grund och botten är samma sak som betonggolvet med en matta så kan denna form av städning ses som något som ligger utanför ramarna för hemstädning. Var alltså medveten om att fejk gräs inte förblir fräscht på samma sätt som äkta gräs och att någon (du eller din städtjänst eller trädgårdsmästare) måste ta hand om konstgräsmattan.

 1. Hur länge håller en konstgräsmatta?

Räkna med mellan 15 och 20 år förutsatt att du har köpt en riktigt bra plastgräsmatta och har tagit hand om den på rätt sätt. Kvalitetgräs kommer att stå pall för väder och vind men vad gör du på gräset? Fotbollsarenor som Bilbörsen i Linköping har uppvärmd konstgräsplan för att göra det möjligt att spela på den året runt.

Nu kanske du inte tänker använda din gräsmatta för fotbollsmatcher men betänk hur det kommer att slita på konstgräset när blivande fotbollsstjärnor spelar boll på den. Det kan ju vara så att du ville ha den här typen av gräs just för att skapa en bättre lekplats för dina barn och deras vänner.

I sådant fall måste du välja en hållbar variant som kommer att klara av ständig nötning. Kanske vill du rentav se på möjligheten att hålla gräset uppvärmt om det är så att gräsmattan ska användas intensivt året om. För uteplatser med konstgräs som används av hotell och spa där man har ett tak för året-runt-aktiviteter är detta något att se lite närmre på.

bröllopspaviljong
Utomhusbröllopet kan bli helt unikt om det ligger en konstgräsmatta under paviljongtaket!
 1. Kostnaden nu och senare

Vad gäller pris på konstgräs så kan det vara väldigt lågt. Särskilt om du passar på att köpa när det blir konstgräs rea på bygghandlare online. Då kan du få hem en rejäl rulle utan fraktkostnad för omkring tusen kronor.

Även om konstgräsmattan kommer att landa på några tusenlappar mer än vad du först hade tänkt dig så kan det vara det väl värt. Investeringen i kvalitetgräs samt en professionell installation innebär att du sparar pengar över tid.

Med konstgräs slipper du ju:

 • Lägga pengar på att vattna
 • Köpa produkter mot ogräs
 • Kasta kläder med gräsfläckar som inte går ur
 • Lägga resurser på el eller bensin till gräsklipparen
 • Lägga tid på att klippa gräs och rensa ogräs

När konstgräset ligger som det ska är det i stort sett bara städningen som ska till och den kanske du kan få inkluderad i din hemstädning.

 1. Konstgräs och miljön

Det är klart att det kan vara bra att spara på vatten och att inte använda kemiska medel mot insekter och sniglar. Samtidigt ska vi komma ihåg att gräs av plast inte är nedbrytbart. Det är inte troligt att gräset kommer att vara gjort av biobaserad plast. Tanken är ju att det inte ska förenas med underlaget och försvinna!

Dessutom kan själva tillverkningen ha negativ påverkan på vår miljö. Detta är något du ska beakta. Om du lika gärna kan ha en trasmatta av bomull på balkongen eller som halkskydd för trappa istället för konstgräs kanske det är ett bättre val för ditt samvete och vår värld.

Hur påverkar fakegräset miljön? Här är mer information om detta:

 1. Blir det jämnt och fint?

En gropig gräsplan kommer inte att bli jämn och fin bara för att du slänger på lite gräs av plast. Även om du jämnar ut och lägger på grus så ska du veta att det ganska snart kan bli gropigt igen. Saker och ting står inte still därunder gräset och på grund av detta så kan du behöva jobba med grunden för gräset så att den är massiv och stabil.

Marken måste vara fast och jämn. Särskilt om du vill ställa barnens pool på det eller kanske spela minigolf på ytan. Det betyder att du får flytta på buskar och blommor. Dessutom kan du behöva använda en spade (en lämplig spade och inte snörakan för taket!) för att gräva ner minst 10 cm i jorden och mer för att komma åt rötter och stenar. Detta gör du i sektioner så att det blir jämnt.

Tänk också på typen av fakegräs som du väljer. Du kanske inte kommer att gilla looken när det ser så plastigt ut. Det finns olika texturer och till och med hybridgräs där man blandar äkta gräs med en grund av plast!

pojkar på gräs
Vanligt gräs ser ju inte heller så fint ut när barn har spelat boll på det…
 1. Hur varmt blir det på gräset?

En otroligt viktig sak att förstå är att plastgräs kan bli väldigt hett. Det här är inte alls som naturligt gräs som solen kan gassa på utan att det blir för varmt för barfota fötter. Om det blir för varmt på gräset så kan det motverka syftet att barn ska leka mer utomhus tack vare det mjuka och fräscha gräsgolvet.

Konstgräs på balkong kan bli riktigt obehagligt om det inte går att vara barfota på det under soliga dagar.

 1. Säkert för barn och djur

Det här hänger ihop med punkt 6 och är något som du verkligen ska betänka innan du installerar en konstgräsmatta. Det finns konstgrästyper som är särskilt utformade för barn och djur. De har inte delar som kan lossna och ätas upp eller sättas i halsen och är lätta att rengöra för god hygien.

 1. Vart ska vatten ta vägen?

Gräsmattan av plast kan inte jämföras med fiskbensparketten som absolut inte ska utsättas för vatten men visst måste även plastgräset förberedas för vatten. Anta inte att vatten kommer att ta sig ner i marken via kanterna på konstgräset. Om fakegräset håller hög kvalitet så kommer dräneringen av regnvatten och spill att fungera på ett effektivt sätt.

På detta vis slipper du ansamlingar av vatten som kan leda till grogrund för bakterier såväl som gropar i mattan. Ta upp detta med butiken som säljer gräset så att du vet om du behöver tänka på något särskilt för god dränering.

minigolf
Om du anlägger en minigolfbana i trädgården med konstgräs så kan hålen vara naturliga dräneringspunkter
 1. Konstgräs kan användas på många platser

Även om du bestämmer dig gör att din gräsmatta får förbli äkta och med rätt insatser till sist kan bli lika grön som grannens så kan konstgräset ändå få en plats i din hemmiljö. Det går ju att använda konstgräsmattor på så många olika sätt.

Beakta att du kan lägga fakegräs på:

Plats Fördelar
Tak Ger ett grönt utrymme i urbana områden, förbättrar isoleringen, minskar hettan på utomhusplatsen.
Balkong Idealisk för små utrymmen, lätt att underhålla, erbjuder en grön estetik i stadslivet.
Runt en pool Halksäker, enkelt underhåll, påverkas inte av poolvatten eller kemikalier som klor.
Lekplats Säkert för barn, enkelt underhåll, ger en dämpad yta för att minska skaderisken då barn hoppar från ställning och gungor.
konstvägg
Konstgräs kan faktiskt användas som tapet!
 1. Installera på rätt sätt

Det finns de som klarar av installationen med kniv och långa spikar på egen hand. Men det är verkligen inget att skämmas för om du känner att det här blir för mycket för dig. Att förbereda marken för konstgräs är ingen barnlek. Det är tungt och kan faktiskt också kräva en mindre grävmaskin för att det ska bli bra när större rötter och stenbumlingar måste tas bort.

sportplan
Ska det se proffsigt ut kan det kräva ett proffs

Ta hjälp då du behöver den och av rätt person. Om din granne har lagt sin konstgräsmatta själv och det ser bra ut kan du ju tacka ja till erbjudandet om hjälp. Annars är det kanske inte så dumt att kontakta en entreprenör för att få ett prisförslag för jobbet.

Isakssons Bygg AB

För renoveringar i Norrland kan du kontakta Isakssons Bygg som i grund och botten är Mikael Isaksson. Det här förtaget hjälper dig med alla typer av

Läs mer »