fiskbensparkett

Ska du välja fiskbensparkett? Läs detta först!

Den klassiska parketten som har ett mönster som påminner om fiskens fysiologi är ständigt på tapeten. Om du går i tankar om att lägga fiskbensparkett så är du inte ensam. Det är många som väljer detta golv för att det är vackert och hållbart.

Men innan du kontaktar den bästa golvläggare Stockholm, Göteborg, Malmö eller Kiruna kan erbjuda ska du läsa vidare. Det finns nämligen både fördelar och nackdelar med parkettgolv med fiskben mönster och dessa bör du vara medveten om innan du investerar i ditt nya golv!

Vad är fiskbensparkett?

Parketten är en historisk företeelse i svenska byggnader. Den har använts i hem, på teatrar, som dansgolv och givetvis i officiella byggnader. Om du har ett trägolv som är mycket gammalt kanske du kommer att överraskas av att finna ännu äldre parkett under trägolvet. Då kanske det inte är läge att lägga ny fiskbensparkett utan snarare att slipa upp den som redan finns.

Men då gäller det förstås att du får det önskade mönstret och att färgen är rätt för dig. Det finns fiskbensparkett med ljus färg såväl som andra variationer. Det här är en typ av trägolv som kännetecknas av dess distinkta mönster. Varje bräda är arrangerad i en vinkel mot nästa för att skapa ett mönster som liknar benen i en fiskens skelett.

Detta mönster ger ett elegant och tidlöst utseende som passar bra i många olika typer av inredningar än idag. Golv med fiskbensparkett är kända för hållbarhet och kan tillverkas av olika träslag vilket ger en rad färg- och designalternativ. Du kan absolut få ett mörkt trägolv med fiskbensmönster.

Du kan välja:

 • Fiskbensparkett ek
 • Fiskbensparkett björk
 • Fiskbensparkett ask
 • Fiskbensparkett teak

Det unika mönstret och texturen bidrar till en känsla av djup och rörelse i rummet där golvet installeras.

träbitar
Välj rätt träslag och färg för ditt parkettgolv!

Nu bör vi förstås kika på fördelar och nackdelar med parkettgolv med fiskben som mönster. Det här är trots allt en betydande investering. Om du ska byta ut hela vardagsrumsgolvet och mer så handlar det ju även om en renovering som tar lite tid och då ska du verkligen känna dig säker på ditt beslut.

5 fördelar med fiskbensparkett

Fiskbensparkett erbjuder flera fördelar som gör det till ett populärt val för golv i många hem och kommersiella utrymmen.

Du bör välja fiskbensparkettgolv om det är viktigt att det:

 1. Är estetiskt tilltalande

Fiskbensmönstret är tidlöst och elegant vilket tillför en distinkt och sofistikerad charm till varje rum. Dess unika utseende skapar en visuell intressepunkt och kan komplettera en mängd olika inredningsstilar.

katt på parketten

 1. Ökar fastighetens värde

På grund av dess klassiska skönhet och kvalitet kan fiskbensparkett öka värdet på en fastighet. Det anses ofta vara en premiumgolvlösning vilket är attraktivt för potentiella köpare eller hyresgäster.

 1. Erbjuder hållbarhet

Parkettgolv är generellt sett mycket hållbara. Detta särskilt när de tillverkas av hårt trä. Fiskbensparkett kan tåla mycket mer och med rätt underhåll kan det förbli fint i många år utan att förlora sin skönhet på grund av repor och fläckar.

 1. Har en mångsidig design

Fiskbensparkett kan tillverkas från olika träslag vilket erbjuder ett brett spektrum av färgval och trätyper. Detta gör det möjligt att välja en stil som bäst matchar rummets övriga design och färgschema. Dessutom har du ju varianter som chevron golv att välja från.

tåg på golv
Det finns flera olika mönster att välja från
 1. Ger förbättrad rumskänsla

Mönstret i fiskbensparkett bidrar till en känsla av rörelse och djup i ett rum vilket kan få mindre utrymmen att verka större och mer dynamiska. Dessutom kan riktningen på plankorna användas för att visuellt leda ögat i ett rum vilket kan bidra till att skapa en mer harmonisk och sammanhängande utrymmesplanering.

 

5 nackdelar med fiskbensparkett

Fiskbensparkett har också några nackdelar som är viktiga att överväga. Du bör kanske undvika att lägga den här typen av golv i ditt hem om någon av följande nackdelar känns för trista för dig.

 1. Komplex installation

Att lägga fiskbensparkett är mer tidskrävande och komplicerat jämfört med traditionell raka plankor. Det kräver noggrannhet och skicklighet för att uppnå det önskade mönstret korrekt vilket ofta leder till högre installationskostnader. Detta även om du väljer klickgolv fiskbensparkett för att göra det själv.

 1. Högre kostnad

På grund av den komplexa installationsprocessen och det ofta högkvalitativa materialet som används kan fiskbensparkett vara dyrare än andra golvtyper. Detta inkluderar både material- och arbetskostnader. Det är inte som att göra om med väggdekor för barnrum eller att byta gardinerna. Du måste räkna på om du har råd med ett nytt golv med fiskbensmönster!

 1. Underhåll och reparationer

Även om parkettgolv generellt är hållbara kan reparationer och underhåll av fiskbensparkett vara mer utmanande. Om en del av golvet skadas kan det vara svårt att byta ut enskilda plankor utan att störa det övergripande mönstret. Om du vill renovera parketten ska du ta kontakt med en firma som är expert på den här typen av golv så att det blir bra.

mörk parkett

 1. Känslighet för fukt och temperatur

Som med de flesta trägolv är fiskbensparketten känslig för förändringar i fuktighet och temperatur. Det kan expandera, krympa eller böja sig, vilket kräver en stabil inomhusmiljö för att bibehålla sitt utseende och sin struktur.

 1. Begränsade möjligheter till förändringar

När fiskbensparkett med klick eller annan teknik väl är installerad kan det vara svårt att förändra dess utseende. Det är inte alltid så enkelt att slipa om eller färga parketten utan att påverka dess unika mönster och utseende. Detta kan begränsa möjligheterna till att uppdatera golvet i framtiden.

Det här ska du också tänka på om du har upptäckt parkett under plastmattan och vill fräscha upp den. Då är det alltid bäst att du vänder dig till en professionell golvslipare som kan ta hand om detta på rätt sätt.

 

5 frågor och svar om fiskbensparketter

 1. Är chevron golv och fiskbensparkett samma sak?

Chevron och fiskbensparkett är i grund och botten samma typ av parkett där man skapar ett mönster genom att rikta plankorna på olika sätt. Chrevron har en kontinuerlig sick-sack-stil med en tvär kant. Fiskbensparketten har istället ett brutet sick-sack-mönster.

Vi kan också säga att chevronmönstret har en distinkt V-form med en rak linje medan fiskbensparketten har plankorna i sick-sack där varje planka skarvas mot nästa plankas kortsida i 90 graders vinkel.

 1. Är fiskbensparkett miljövänligt?

Fiskbensparkett kan vara miljövänligt om den kommer från hållbart skogsbruk och tillverkas med miljövänliga processer. Många tillverkare erbjuder nu ekologiskt certifierade alternativ.

 1. Hur påverkar ljuset i ett rum valet av fiskbensparkett?

Ljusa träslag kan hjälpa till att ljusa upp ett mörkt rum medan mörkare träslag kan ge värme och djup i väl upplysta rum. Mönstrets riktning kan också påverka hur ljuset reflekteras och kan därmed påverka rummets övergripande atmosfär.

Ta upp detta med den golvläggare ni anlitar för att se vad som kan göras om det är så att rummet skulle må bra av ett golv som ger en ljusare känsla eller tvärtom.

parkettgolv

 1. Kan man lägga fiskbensparkett i ett kök eller badrum?

Fiskbensparkett kan installeras i kök men det är inte ett särskilt bra val för badrum på grund av hög fuktighet och risk för vattenskador. För kök är det viktigt att välja ett hårdare träslag och se till att ytan är väl skyddad till exempel med en köksmatta.

 1. Hur skiljer sig underhållet av fiskbensparkett jämfört med vanligt plankgolv?

Underhållet av fiskbensparkett liknar det som krävs för vanliga plankgolv men det kan kräva mer noggrann rengöring för att bevara mönstrets definition. Regelbunden dammsugning, försiktig våttorkning och användning av lämpliga trägolvrengöringsmedel rekommenderas.

Isakssons Bygg AB

För renoveringar i Norrland kan du kontakta Isakssons Bygg som i grund och botten är Mikael Isaksson. Det här förtaget hjälper dig med alla typer av

Läs mer »