Varför ska jag investera i källarrenovering?

Källaren i ditt hem är ofta ett oanvänt och eftersatt utrymme. Detta område kan dock förvandlas till en fantastisk bostadsyta som kan ge ett mervärde till din fastighet. En källarrenovering erbjuder oändliga möjligheter och att investera i det är ett värdefullt beslut. Här ska Renovering.se se på olika anledningarna till att investera i källarrenovering.

Mer plats för vardagens behov

Om du vill utöka din bostads storlek är en källarrenovering en utmärkt investering. Du kan förvandla din oanvända källare till ett fullt fungerande vardagsrum som ett familjerum, hemmagym eller biograf. Med garageinredning kan källaren bli en bättre plats till exempel för förvaring eller för en hobby som snickeri.

Det extra utrymmet kan också fungera som ett gästrum, hemmakontor eller ett lekrum för dina barn. Om du inte kan göra om ditt garage till kontor så kanske det fungerar bättre med källaren. Om det finns en separat ingång så går det ju rentav att bjuda in kunder för kundbesök på ett väldigt proffsigt sätt. Se bara till att det fungerar bra med värmehållningen i källaren under vintertid så att det går att vistas och jobba som normalt i utrymmet.

Ökat bostadsvärde är en annan fördel att tänka på

En källarrenovering kan öka ditt hems värde avsevärt. Det är ingen hemlighet att större bostäder tenderar att säljas till högre priser. En väl färdig källare kan lägga till upp till 10 % av ditt hems totala värde. Om du någon gång bestämmer dig för att sälja ditt hem så har du också den extra fördelen att locka potentiella köpare som letar efter bostäder med extra utrymmen.

Lägre energiräkningar får du stor nytta av

En källarrenovering kan hjälpa dig att sänka dina energiräkningar. När du isolerar dina källarväggar och golv hjälper det till att hålla värmen inne på vintern och ute på sommaren. Det betyder att du kommer att kunna reglera temperaturen i ditt hem bättre. Genom att använda energieffektiva glödlampor, apparater och värme- och kylsystem kan du spara pengar på energiräkningen.

Det kan vara väl värt att isolera källarens väggar!

Minskade underhållskostnader spar dig en hel del

En ombyggd källare kan också hjälpa till att minska ditt hems underhållskostnader. När din källare förvandlas till en svit kan den hyras ut till hyresgäster och intäkterna kan användas för att betala de årliga underhållskostnaderna. Den extra boytan kan också bidra till att minska slitaget på resten av ditt hus eftersom det kan fungera som ett separat vardagsrum.

Det är bara fantasin som sätter gränser för hur din källare kan bidra med minskade kostnader för underhåll såväl som ökade intäkter i form av uthyrning eller andra aktiviteter. Om du kikar lite på sajter som Airnb så inser du att det finns ett behov även av mindre utrymmen och att det inte alls måste vara så svårt att nå hyresgäster. I Sverige finns det också ett stort behov av bostäder för nyanlända och här kan det också finnas möjlighet till en extra inkomst om du har plats för det i källaren.

Nedan följer några ytterligare punkter att tänka på när du funderar på att investera i ombyggnad av källaren:

– En färdig källare kan fungera som en fristad under naturkatastrofer som orkaner, tornados eller kraftiga åskväder. Kanske inte så vanliga i Sverige men något som kan bli aktuellt under kommande år om klimatalarmisterna får rätt.

– En ombyggd källare kan användas för en mängd olika aktiviteter, som att underhålla vänner, familjesammankomster eller anordna semesterfester.

– Du kan också använda din källarrenovering som en passiv inkomstkälla genom att hyra ut den till hyresgäster eller vara värd för korttidsvistelser.

– En ombyggd källare kan utformas för att fungera som en lugn, mysig plats för avkoppling, yoga eller meditation.

 

Fram med borrmaskinen och skapa nya rum i din källare!

Följande tabell belyser de olika aspekterna av ombyggnad av källaren, fördelarna och potentiella kostnader:

Aspekt Fördelar Potentiella kostnader
Extra vardagsrum Förbättrade bostadsytor, som ett gästrum, lekrum eller hemmakontor 100 000 – 300 000 kr
Värdetillskott Ökat totala bostadsvärdet 100 000 – 600 000 kr
Lägre energiräkningar Energibesparingar genom isolering och energieffektiva uppgraderingar 50 000 – 100 000 kr
Minskade underhållskostnader Hyresintäkterna kan täcka årliga underhållskostnader 5000 – 20 500 kr per år
Total kostnad 250 000 – 800 000+

Några unika och kreativa förslag för ditt källarutrymme

Hemmabio: Förvandla din källare till en mysig hemmabio. Installera en projektor eller en stor duk, bekväma sittplatser och ljudisolera väggarna för den ultimata filmkvällen.

hemmabio
Ordna med hemmabio i källaren!

Konststudio: Om du är en konstnär kan din källare bli din privata kreativa tillflyktsort. Se till att den är väl upplyst eller installera bra konstgjord belysning, så har du det perfekta utrymmet för att måla, skulptera eller hantverk.

Vinkällare: Med rätt temperatur- och luftfuktighetskontroll kan din källare förvandlas till en elegant vinkällare. Lägg till vinställ i trä, ett avsmakningsbord och stämningsfull belysning.

Musikrum: För musikälskare kan källaren vara ett bra utrymme för ett musikrum. Ställ in dina instrument, ljudisolera utrymmet och skapa till och med en miniinspelningsstudio.

Inomhusträdgård: Om du har en grön tumme så kan du överväga att förvandla din källare till en inomhusträdgård. Med hjälp av odlingslampor kan du skapa ett frodigt utrymme fullt av dina favoritväxter.

Hemgym: Spara på gymmedlemskap genom att installera träningsutrustning i din källare. En spegelvägg, några yogamattor, vikter och ett löpband kan förvandla området till ett personligt gym.

Spelrum: Installera ett biljardbord, fotbollsspel, flipperspel eller videospelstationer för att skapa ett spelrum som hela familjen kan njuta av.

Bibliotek: För bokälskare kan hyllor från golv till tak fyllda med böcker och bekväma lässtolar göra din källare till ett privat bibliotek. Glöm inte att inkludera bra belysning.

Hemmaföretag: Oavsett om det är ett lugnt hemmakontor, en fotostudio eller en verkstad för småföretag, kan källaren vara en idealisk plats för dina entreprenörsprojekt.

Underground bar: Sätt upp en hemmabar med barstolar, glashyllor och ett kylskåp för drinkar. Detta kan vara en utmärkt plats för att ta emot vänner och familj.

Dessa idéer kan blåsa nytt liv i din källare och förvandla den från ett underutnyttjat förvaringsutrymme till en viktig del av ditt hem. Kom alltid ihåg att säkerställa korrekt ventilation, uppvärmning och vattentätning för en bekväm och säker källarförvandling. Dessutom finns det inget som säger att källaren måste vara en sak.

Om du är lite smart med hur du inreder så kan du ju använda utrymmet till flera olika projekt. Det kan vara både kontor och hemmabio eller både gym och bibliotek. Fråga andra i hushållet vad de drömmer om och se seda på vilken budget som kommer att krävas för att göra dessa drömmar till verklighet!

Byggfabriken i Malmö

För dig som vill renovera själv är Byggfabriken i Malmö en guldgruva. Det här är i grund och botten en järnhandel med ett enormt sortiment. Dessutom

Läs mer »

Isakssons Bygg AB

För renoveringar i Norrland kan du kontakta Isakssons Bygg som i grund och botten är Mikael Isaksson. Det här förtaget hjälper dig med alla typer av

Läs mer »