Renovering av hela huset – var ska vi börja?

En hel husrenovering kan verka som en svår uppgift. Det finns så många olika aspekter att ta hänsyn till och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Men frukta inte, med lite planering och organisation kan du förvandla ditt hus till ditt drömhem. I den här artikeln kommer vi på renovering.info att ge dig en omfattande guide om var du ska börja med hela din husrenovering.

Bedöm ditt nuvarande hem

Det första steget till en renovering är att bedöma ditt nuvarande hem. Titta på varje rum individuellt och identifiera vad du gillar och ogillar med det. Detta hjälper dig att identifiera områden som behöver förbättras.

Några frågor att ställa dig själv under denna bedömning är:

– Hur är skicket på den nuvarande bostaden?
– Vilka är dina huvudsakliga klagomål med den nuvarande layouten?
– Vilka är de måste-ha-funktioner du vill lägga till?
– Vilka olika delar av ditt hem tillbringar din familj mest tid i?

När du väl har en god förståelse för vad du vill uppnå är det dags att börja planera. Om det finns problem som ständigt stopp i toaletten så kan det anses vara viktigare än att ändra taket för att kunna komma åt eller slippa jobba med snöraka varje vinter.

Skapa en plan och budget för din renovering

Nästa steg är att skapa en plan och budget. Detta kommer att innebära att skapa en design och identifiera de material som behövs för renoveringen.

I detta skede bör du tänka på följande:

– Vad är din budget?
– Hur mycket tid har du för renoveringen?
– Vilken är tidslinjen för projektet?
– Behöver du arbeta med en entreprenör eller arkitekt?

När du har identifierat dessa faktorer kan du skapa en detaljerad plan och budget. Var noga med att inkludera kostnader för allt material som behövs, samt eventuella arbetskostnader du kan ådra dig. Var realistisk med din budget och tidslinje, eftersom det är viktigt att hålla sig inom dessa begränsningar.

Om du tänker igenom din renovering blir den enklare att planera!

Prioritera renoveringen

När du planerar en hel husrenovering är det viktigt att prioritera dina projekt. Du vill inte börja på ett område av ditt hem bara för att lämna ett annat oavslutat. Baserat på din bedömning bör du göra en lista i viktordning enligt dina personliga preferenser. Detta hjälper dig att hålla fokus och på uppgiften.

Välj rätt entreprenör eller hantverkare

När du ska renovera ett helt hus är det troligt att du kommer att behöva anlita en entreprenör eller hantverkare. Detta är en viktig faktor att tänka på eftersom rätt renoveringstjänst kan göra stor skillnad.

Här är några tips att tänka på när du väljer rätt entreprenör eller hantverkare:

– Undersök olika entreprenörer och jämför deras arbete
– Kontrollera deras referenser och referenser
– Träffa dem för att avgöra om de passar bra
– Få ett detaljerat kontrakt och kostnadsfördelning.

 

Utrymmen att förnya under en helhusrenovering

Område att förnya Övervägande Mål
Kök Skåp, bänkskivor & vitvaror Bäst för mer lagringsutrymme
Badrum VVS, inventarier, smink, golv, belysning och tillbehör Uppdatera stilfull look
Vardagsrum Väggfärger, textilier, golv, ljussättning, fönsterbeklädnad & tillbehör Bäst för underhållning
Matsal Möbler & belysning Bäst för social sammankomst och underhållning
Sovrum Färg, golv, förvaringslösningar, fönsterbehandling och tillbehör Skapa en bättre sovmiljö
Utomhusutrymme Golv, exteriörfärg, trädgård, pool & uteplats Förbättra utomhusmiljön
Sammantaget Interiör & Exteriör färg Förbättra det övergripande utseendet

Badrummet eller köket först? Hur kan du tänka här?

När man påbörjar ett hemrenoveringsprojekt kan det vara en utmanande uppgift att bestämma var man ska börja, särskilt när man väljer mellan två av de mest avgörande utrymmena: köket och badrummet. Dessa områden ger kritisk funktionalitet i alla hem och har ofta en betydande inverkan på dess andrahandsvärde. Så vilken ska du renovera först, köket eller badrummet? Låt oss fördjupa oss i för- och nackdelarna med varje tillvägagångssätt för att hjälpa till att fatta ett välgrundat beslut.

Renovera köket först

Köket anses ofta vara hemmets hjärta. Det är inte bara en plats att förbereda och laga mat; det är också ett gemensamt utrymme där familj och vänner samlas.

renovera kök
Det kan vara läge att börja med köket…

Här är några anledningar till att överväga att renovera köket först:

Return on Investment (ROI): Köksrenoveringar ger ofta en högre avkastning på investeringen när det är dags att sälja. Potentiella köpare lägger ofta stor vikt vid kökets skick.

Inverkan på livskvalitet: Ett renoverat kök kan ha en betydande inverkan på ditt dagliga liv, speciellt om du älskar att laga mat. Uppdaterade apparater, bättre förvaring och en förbättrad layout kan göra matlagning och städning roligare.

Estetisk tilltalande: Ett modernt och attraktivt kök kan förvandla den övergripande känslan i ditt hem, vilket gör det mer välkomnande och trevligare att bo i.

Renovera badrummet först

Badrum kan vara mindre men de kan kräva lika mycket planering och investeringar som kök. Ska du kanske börja med detta rum innan du drar igång med köksrenoveringen?

renovera badrum
… eller så är det läge att börja med badrummet…

Här är några anledningar till att börja med badrummet:

Kostnad och varaktighet: Badrumsrenoveringar kostar i allmänhet mindre och tar mindre tid än köksrenoveringar. Därför kan det vara en bra utgångspunkt om du är ny på renoveringar eller arbetar med en begränsad budget eller tidslinje.

Förbättring av funktionalitet: Att uppdatera armaturer, förbättra duschen eller badkaret och skapa mer förvaring kan avsevärt förbättra ett badrums funktionalitet.

Energieffektivitet: Att renovera badrummet ger en utmärkt möjlighet att göra ditt hem mer miljövänligt. Du kan till exempel installera lågflödesduschhuvuden och kranar, dubbelspolande toaletter eller energieffektiv belysning.

Andra överväganden att beakta

Innan du fattar ett beslut är det viktigt att bedöma din nuvarande situation. Om ett rum är i stort behov av reparation eller känns föråldrat är det vettigt att börja där. Till exempel, om dina köksmaskiner inte fungerar eller om ditt badrums VVS läcker, skulle det vara klokt att prioritera dessa frågor.

Tänk dessutom på dina specifika behov. Om du älskar att laga mat och underhålla kan en köksrenovering vara mest fördelaktig. Å andra sidan, om du är sugen på en spa-liknande tillflyktsort för att koppla av och varva ner, skulle det vara att föredra att börja med badrummet.

Slutligen, tänk på din budget och schema. Köksrenoveringar kan ofta vara mer kostsamma och störande, så du måste se till att du är beredd på besväret och det ekonomiska åtagandet.

I slutändan är beslutet om att renovera köket eller badrummet först subjektivt och beror på personliga preferenser, nuvarande hemmets skick och budget. Oavsett vilken väg du väljer, se till att du planerar tillräckligt, anställ välrenommerade proffs och gör val som inte bara passar din livsstil utan också ökar ditt hems värde. Lycka till med renoveringen!

ES Renovering Stockholm

Med ES Renovering kan du ta ditt byggprojekt från den första skissen till ett komplett byggprojekt! Detta oavsett om det rör renovering av hus, målning, nytt

Läs mer »