lackering köksluckor

Är det dags för lackering av köksluckor?

Köket är ju hemmets mötesplats där vi ofta befinner oss vare sig vi äter eller inte. Lackering av köksluckor är något som kan få rummet att kännas nytt och fräscht igen. Du kan välja att lacka köksluckor själv eller att ge jobbet till en bra verkstad som sysslar med den här typen av uppdrag.

Men när är det dags att lackera köksluckor? Det här är en fråga vars svar beror på flera saker. Vi börjar med att se lite på luckornas skick…

Smutsigt eller slitet, det är frågan?

I ett kök blir det lätt smutsigt och det gäller att städa ordentligt. Om du först vid en flyttstädning inser att du faktiskt behöver torka av köksluckorna kanske du tror att smutsen är samma sak som slitage. Många gånger blir det fint igen om du bara städar ordentligt.

Men så finns det ju kök där det inte kommer att hjälpa ens om en städfirma som kan flyttstädning kommer och gör rent. Är det slitet med fula repor kanske du kan få det snyggt igen med lackering av köksluckor.

Hur ska du gå till väga? Plocka loss och skicka till en firma som är proffs på att lackera köksluckor eller se om du klarar jobbet själv…

lacka köksluckor

Sprutmåla köksluckor själv

Kan du lacka köksluckor själv? Klart att du kan! Köksluckorna tillhör sådant som du kan renovera själv. Men det finns en hel del att tänka på. Du ska bland annat vara medveten om att lackfärger kan vara farliga för hälsan. De måste hanteras på rätt sätt så att du inte skadar dig själv eller naturen omkring dig.

När du väljer att lackera köksluckor med hjälp av en målarfirma som kommer och hämtar så ska du veta att det inte är samma sak som att du står och sprutar i köket. Meningen med att sprutmåla köksluckor är ju att det ska se jämnt och fint ut.

Men på en verkstad kan man göra den sprutlackering som även går under namnet ugnslackering. Det betyder att man kommer att torka lacken i en ugn. Det kan du inte göra hemma i köket. Din ugn är definitivt inte tillräckligt stor för luckorna du måla.

Lacka om köksluckor för hand

Nu kanske du tänker att du minsann inte måste stå med en tryckspruta och lacka köksluckor för att det ska bli snyggt. Det är ju bara att ta fram penseln. Förutsatt att du har rengjort luckorna så som en städfirma hade gjort kanske du lyckas med uppdraget.

Men frågan är om det räcker med den här typen av köksluckor lackering för att det ska se fräscht ut. Du kanske behöver sandpappra för att sedan måla om och så lack på detta. Det här kan bli ett ordentligt projekt. Du behöver ha plats för luckorna och ha verktygen som krävs för att göra jobbet.

Det är knappast tal om att lacka direkt på köksluckorna i köket. Det kommer inte att se bra ut. Inte ens om du är en baddare på målning av köksluckor för det här kräver ordentlig förberedelse. Om du är ute efter att öka värdet på ditt hem med en renovering är det klokt att lackeringen av köksluckor görs på ett proffsigt sätt.

Proffsen spacklar, slipar och lackar om köksluckor i flera lager. Det är det som gör att det kan se så snyggt och nytt ut. Det här ska du betänka när du fundera på att lackera köksluckor själv. Detta oavsett om du vill använda pensel eller sprutmåla.

renovera köksluckor

5 vanliga frågor och svar om lackering av köksluckor

Här är fem vanliga frågor om att lackera köksluckor samt svaren som du säker är på jakt efter…

  1. Vad kostar det att lackera köksluckor?

Du får räkna med några hundralappar per lucka om du lämnar in köksluckor för professionell lackering. Men det kan bli mer om luckorna är i riktigt risigt skick. Då kan det vara bättre att köpa nya än an lacka om befintliga luckor.

  1. Vilken lack ska jag lacka köksluckorna med?

Välj ett lack som är särskilt reptåligt. Tänk sedan på att det kan vara så att du behöver lacka köksluckorna i flera lager för att du ska få det önskade resultatet. Se till att första lagret har torkat innan du stryker på nästa. Du kan läsa tester av vattenbaserade lackfärger såväl som kommentarer i byggforum online för att hitta rätt variant.

  1. Hur förbereder jag för lackering av köksluckor?

Det ska skrapas ordentligt. Om det finns lack från förr så kan det vara klokt att tvätta med målartvätt innan du börjar sandpappra. Var noga med slipningen så att du får en yta där lack och färg kan ta fäste. Det har du igen senare då färgen inte släpper från luckorna. Du vill eventuellt lägga en häftgrund innan du stryker på färg eller lack.

  1. Går det att lacka om köksluckor av laminat?

Ja, det går faktiskt att lacka köksluckor som är gjorda av laminat. Här måste du också slipa och det kan krävas en professionell slipmaskin för att du ska få en bra yta. Bäst är att sprutmåla köksluckor av laminat. Med pensel är det svårt att få till det och detsamma gäller för roller.

  1. Hur lång tid tar köksluckor lackering?

Det beror på hur många köksluckor som ska lackas. Om du gör jobbet själv får du räkna med några dagar. Tänk på att du behöver flera lager och att det ska torka ordentligt innan du stryker på nytt lager lack.

 

Här kan du se en professionell målning av köksluckor: