Hur kan du få ditt tak att hålla längre?

När du har lagt nytt tak vill du att det ska hålla länge. Detta oavsett om det är ett papptak eller ett dyrt plåttak. Ett tak i gott skick kan öka värdet på hemmet samtidigt som det skyddar dig väl från väder och vind.

Idag finns det många möjligheter för tak. Det finns allt från gröna tak till papper med gummi att välja från. När du väl har taket på plats gäller det att hålla det i gott skick i enlighet med den typ av tak det gäller. Något som är gemensamt för alla tak är att det gäller att hålla det helt.

Tak som går sönder ska lagas

Det kanske inte verkar så mycket med en tegelpanna eller två som har spruckit men det är det. Det gäller att byta trasiga delar av taket så snart som du kan. Om du inte gör det ökar risken för att vatten och smuts tar sig in till undertaket.

Om detta sker kan det leda till skador som blir bra mycket dyrare. Det samma gäller papper. Papperstak kan hålla länge om du bara tjärar om och ser över alla delar med jämna mellanrum

Rengöring är också viktigt

Genomför taktvätt minst en gång per år. Det här är viktigt dels för att du då stöter på delar som måste lagas och för att du tar bort den smuts som kan få mögel och annat att växa och ta sig in i huset.