renovering möbler

Vad ska du göra med möblerna då du renoverar?

Ibland är det enkelt nog. Du lägger lakan över möblerna och putsar och målar om. Men andra gånger är det inte lika enkelt. Vad ska du göra när möbler och prylar måste ut för att du ska kunna renovera ett eller flera rum?

Här är några lösningar som kan fungera för dig då du behöver plats för att riva, göra om och sätta in nytt.

Skicka iväg prylarna för magasinering

Oavsett om det rör tung garageinredning eller kanske en enstaka bioetanol kamin så är det viktigt att du får säker förvaring av inredningen. Då ska du veta att magasinering är en möjlighet. Du kan vända dig till en flyttfirma i Eskilstuna eller i annan svensk stad för flyttfirmor sysslar ofta med magasinering.

När det inte går att förvara inredningen i ett annat rum i ditt hem eller hos en granne så kan det vara värt att betala för magasinering. Det rör ju med största sannolikhet en kortare period. Då är det inte smart att ställa ut möblerna utomhus och riskera både stöld och skada på sakerna från väder och vind.

soffa utomhus
Om du ställer en soffa utomhus kanske folk tror att det är okej att ta den…

Täck och skydda möblerna

Om vi tänker oss att du faktiskt kan få rum med både möbler och arbete i rummet som ska göras om så bör du skaffa material för att täcka inredningen. Du vill skydda möblerna från damm, färg och stötar.

Om du inte kan flytta ut en möbel ur rummet så kan du tryck den mot mitten och täcka den med kraftiga plastark. Detta skyddar den från damm, färgstänk och andra potentiella skador. Fast de värsta stötarna går förstås inte att skydda emot. Här får den som renoverar vara lite försiktig.

Sälj eller donera saker du inte behöver

Om du planerar att köpa nya möbler efter renoveringen kan du överväga att sälja eller donera dina gamla föremål. Många välgörenhetsorganisationer kommer till och med att hämta möbeldonationer gratis. Tänk på att möbler är en miljöbov så detta är verkligen en bra sak att göra!

Återvinn dina möbler

Om möblerna inte är i skick att sälja eller donera kan du kontrollera med din lokala avfallshanteringsanläggning och återvinningstjänster för att se om de har ett återvinningsprogram för möbler. Det bör finnas en grovsopstation där du kan lämna in prylar som måste hanteras på rätt sätt för att vår natur ska skyddas.

Passa på att renovera möbler

Beroende på stilen på din renovering så kan det löna sig att rusta upp en del av dina gamla möbler. Detta kan innebära att de får nya material, att de målas eller förändras på andra sätt. Du kan se om det finns en verkstad som kan jobba med dina möbler samtidigt som du renoverar rummet som de bor i.

Hyr en bärbar förvaringsbehållare

Vissa företag erbjuder bärbara förvaringsbehållare som de levererar till ditt hem. Du kan förvara dina möbler i dessa behållare utomhus och få dem borttagna när din renovering är klar. På så vis har du prylarna nära på ett säkert sätt.

Kom ihåg att planera i förväg vad du ska göra med dina möbler under en renovering. Detta för att undvika stress i sista minuten eller skador på dina föremål.