ytterdörr

Hur väljer du en bra ytterdörr till ditt hem?

En dörr är mycket mer än en ingång till ditt hem. Den ger det första intrycket då gäster kommer på besök. Dessutom kan den avskräcka oinbjudna gäster från att ens försöka ta sig in. När du väljer en ytterdörr bör du tänka på flera olika faktorer. Du vill att den ska vara säker för inbrott och brand samtidigt som den bör se fin ut och givetvis inte släppa in kyla och smuts.

Välj material för din ytterdörr

När du väljer en ytterdörr är det viktigt att tänka på hur den ska fungera och kännas. Du måste titta på storleken, materialet och färgen för att hitta rätt. Dörren ska vara lätt att öppna och stänga och den ska vara tillräckligt stark för att motstå allt väder. Ytterdörrar finns i olika stilar och därmed bör du kunna finna en modell som passar ditt hus arkitektur. Du kan också få ytterdörrar med olika glasinsatser för att på så vis få in mer ljus i din farstu.

Olika typer av ytterdörrar

När du vill byta ytterdörr är det kanske dags för en som är gjord av furu eller gran. Eller så väljer du en stålvariant som är beklädd med ett mjukare material. Idag finns det många olika typer av ytterdörrar som ger lite olika intryck. Trädörren är fortsatt ett vanligt val i Sverige av självklara skäl vi älskar ju inredning av trä och vi äskar ju våra trähus!

Andra typer av dörrar är:

  • Aluminiumdörrar – Lättviktiga men slittåliga!
  • PVC-dörrar – Precis som aluminium slipper du rost och det är lätt att hålla ren plastmaterial. Med inbyggd isolering så blir det inte kallt.
  • Glasdörrar – För en veranda är det ju fint med ytterdörr av glas som du kan se igenom. Men detta är knappast ditt bästa val för huvudingången.
  • Skjutdörr av stål – Det här är bra när du behöver dörr till garage där garageinredning ska få gott om plats.
skjutdörr
En skjutdörr passar också på en båt!

Vilken typ av glas ska du ha i dörren?

Om du ska ha glas i din dörr eller kanske en hel dörr av glas måste du betänka vilken typ av glas. Det finns till exempel frostat glas som släpper in ljus men som inte gör det möjligt att kika in och se om du är hemma.

Klarglas är ofta det man använder för en ytterdörr. Det beror på att det släpper in mycket ljus jämfört med hel-glas och halvglas. Då får du nytta av dagsljuset som kommer in via dörren. Kanske behöver du då inte tända lampan i hallen när du kommer hem på dagtid. Klarglas är lätt att hålla rent vilket är perfekt om det sitter på en plats där folk hela tiden kommer åt med fingrar.

Hur mycket kan du betala för din ytterdörr?

Sist men inte minst är det förstås så att budget också kommer att styrka ditt val. När du vet hur mycket du har råd att lägga på dörren så kan du se på möjliga alternativ inom den prisklassen. Då blir det lättare att hitta något som du blir nöjd med. Om du struntar i budget så kanske du blir besviken då du inte hittar en billig dörr som lever upp till dina önskemål.