rolig renovering

Med planering blir det roligt att renovera!

När det är dags att renovera hemma finns det mycket att tänka på. Det spelar ingen roll om det handlar om ny garageinredning eller om du ska måla köksluckor.  Det finns viktiga frågor att ställa. Vad vill du uppnå? Vill du göra allt själv eller hyra in hjälp? Vilken design ska du använda? Om du ställer dessa frågor kan du uppleva att renovering blir lite lättare samtidigt som den kan vara riktigt rolig!

Planeringen är A och O när du ska göra om hemma

En av de viktigaste sakerna när du ska renovera hemma är att planera. Du måste veta vad du vill uppnå med din renovering och hur mycket pengar du är beredd att lägga på det. Du behöver också ha koll på när du kommer att ha tid till att riva ut, måla om, vänta på material och mer.

Om du inte har en klar idé om hur du vill att ditt hem ska se ut när renoveringen är klar kan det vara en bra idé att ta hjälp av en inredningsdesigner. Det här är en expert på renovering som kan hjälpa dig att komma fram till en bra design och se till att allt fungerar ihop. Om du ska byta till nya köksluckor så är det viktigt att det blir enhetligt med resten av köket och att du får en plan för hyllor och luckor som passar dig och ditt hushåll.

När du har planerat klart din renovering är det dags att börja shoppa material. Här är det viktigt att du tittar på kvalitet och inte bara pris. Se till att du handlar från en seriös leverantör och jämför alltid priser innan du bestämmer dig. Tänk på att vissa renoveringar kräver jobb från utbildade aktörer så se först till att veta när du måste anlita någon.

Med planering så kan du ta dig tid till att tänka efter. Då blir det också mycket roligare att genomföra en renovering. Detta oavsett om du anlitar experter eller om du gör allting själv. Ta det hela steg för steg med en budget som håller så kan du fokusera på nöjet av att göra om hemma!

barn som renoverar
Med god planering finns det till och med tid för barn som hjälper till…

Shoppingen är roligast när du har råd med den!

En av de roligaste sakerna med hemrenovering är att få handla nya möbler och inredningsdetaljer. Här gäller det att hitta rätt stil för ditt hem. Vill du ha en modern eller klassisk inredning? När du har shoppat klart är det bara att sätta ihop allt och njuta av ditt nya hem!

Fast viktigt att tänka på är att du behöver ha en tydlig budget för att det ska bli kul att shoppa ny inredning och material. Om du inte får råd med det du verkligen vill ha så kan det kännas trist. Här är det verkligen så att planeringsstadiet kommer att få stor betydelser för hur kul det blir att handla för ditt hem.

Ta reda på var du kan handla online och jämför priser. Se om du kan få rabatt för det blir alltid lite extra kul att köpa inredning då du upplever att du får ett bättre pris. Tänk på att det är fullt möjligt att få till stor förändring med små detaljer. Du kanske inte måste byta soffan för att matcha nya färgen på väggen. Lägg till en pläd i samma färg istället!

Inspirationen kan komma från olika håll – fråga runt!

Något som gör det riktigt kul att renovera är inspiration. Inspirationen är så pass viktigt att du bör ha den med i din planering. Ta dig tid till att läsa hem och hus tidningar och att läsa bloggar online. Se vad andra gör och fundera på vad du tycker om.

Det kan till och med vara roligt att renovera en tvättstuga:

Du kan också beakta teman som ekologiskt, hållbart, modernt, starka färger, personligt… Bli inspirerad av andra. Fråga vänner och familj hur de har gjort och lär dig mer av detta. Om du tycker om ämnet renovering och inredning så är det ju roligt att ha dessa samtal. De ger energi!

ROT och RUT är också glädjeämnen

Vi ska inte glömma bort att du har möjlighet till ROT-avdrag om du får hjälp med din renovering. Detta kan vara något som bidrar med mer glädje då du planerar för arbetet. Se bara till att läsa ordentligt så att du vet vad som gäller. Om du missar hur reglerna ser ut kanske du blir förvånad då du inte får det avdrag du hade räknat med.

Oavsett hur mycket du gör själv eller lägger ut på andra så måste inte en renovering vara ångestframkallande (även om vissa beslut är svåra att ta). Ha målbilden framför dig och se allt som en lärdom såväl som nöje. Med lite tålamod och öppet sinne kan det sluta med att du har dina drömmars hem och att vägen till det var riktigt rolig!